Adcasa’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

consolidari…

 

Pentru a face o casa veche locuibila, intr-atit incit viata locatarilor sa nu fie pusa in pericol, este necesara verificarea ei si, daca este nevoie, consolidarea. Se incepe cu fundatia si terminind cu acoperisul.

Potrivit constructorilor, o consolidare profesionala a unei cladiri vechi presupune apelarea la serviciile unui proiectant, respectiv arhitect. „Proprietarul care vrea sa consolideze o casa trebuie sa se adreseze mai intii proiectantului“, ne-a spus Ciprian Ana, administrator Policons Group SRL. Proiectantul impreuna cu colaboratorii sai, ingineri structuristi, vor propune solutiile potrivite, astfel incit casa sa devina una in care se poate locui in deplina siguranta. „Lumea este plina de oameni geniali, care pot propune solutii pentru consolidarea unei cladiri. Din cauza acestor oameni geniali am eu plina masa cu lucrari pe care, pur si simplu, trebuie sa le scot din rahat“, ne-a spus Gheorghe Dumitrecu, arhitect in cadrul firmei Arch Plan Atlas. Potrivit lui Gheorghe Dumitrescu, renovarea unei case care nu se face la recomandarea unor proiectanti presupune din partea proprietarului timp si bani pierduti. Consolidarea unei case vechi nu se face oricum. Pentru renovare-consolidarea unei case este nevoie de certificate de urbanism si de autorizatie de constructie. „Ori ca se construieste casa de la inceput, ori ca se consolideaza, trebuie aceleasi acte“, a mai spus Gheorghe Dumitrescu. Pentru obtinerea acestor avize trebuie intocmita o expertiza tehnica si un proiect de lucru cu toate detaliile de executie.

Probleme cu fundatia

Potrivit arhitectului Arch Plan Atlas, 80% din cladirile care au fost construite in urma cu mai multi ani au probleme cu fundatia. Temeliile acestor case fie ca au fundatii din caramida, fie fundatia din beton nu a ajuns la stratul de pamint care sa confere siguranta. „Acestea din urma pot fi remediate prin adaugarea de beton, astfel incit sa atinga stratul de siguranta. Metoda se numeste subzidire“, a precizat Gheorghe Dumitrescu. „Subzidirea presupune saparea pe linga fundatie si adaugarea fierului-beton, adica a armaturii, si a betonului“, ne-a mai spus Ciprian Ana. Repararea fundatiei mai poate fi facuta prin tencuirea partilor unde sint probleme sau crearea unui alt cofrag si latirea fundatiei. Peretii pot da bataie de cap proprietarului. Daca acestia nu au simburii din fier-beton trebuie facuti. Simburii din fier- beton sint armaturile care se intilnesc la colturile peretilor, denumite si zonele de intersectie ale peretilor. Aceasta operatiune presupune scoaterea caramizilor si adaugarea structurii de fier-beton dupa care se va turna betonul. Structura din fier- beton este alcatuita din patru bare din fier-beton inconjurate de un alt fier numit etrier.

Puneti-va centura de siguranta

Pentru o mai mare siguranta, este indicata montarea pe pereti a plasei de Buzau, care, de regula, se foloseste drept armatura pentru planseu. „ Operatiunea este indicata atit la interiorul cladirii, cit si la exteriorul ei“, a precizat Ciprian Ana. Daca imobilul care urmeaza sa fie consolidat nu are centura de siguranta, aceasta va trebui facuta pentru ca imobilul sa ofere siguranta optima. Potrivit lui Gheorghe Dumitrescu, centura se va face scotind un rind de caramizi din partea de sus a peretilor. Operatiunea va necesita ceva timp. Se scot un metru de caramizi, se lasa un metru, pentru ca planseul sa se sprijine pe ceva. Caramizile scoase vor fi inlocuite cu armatura din fier-beton peste care se va adauga beton prin laterale. Daca imobilul nu a avut planseu din beton, peste centura se va turna placa din beton. „In general, daca planseul este din beton este foarte greu sa se darime, eventual se deformeaza un pic, face un pic de burta“, a adaugat Gheorghe Dumitrescu. Invelitoarea nu este o problema, se poate constata si de catre proprietar daca este buna sau nu la prima ploaie. Tot la fel, dupa preferintele proprietarului va fi inlocuita.

Popi batrini schimbati

Tipurile existente de invelitori pentru acoperisuri sint: tigle metalice, tigle din beton, tigle ceramice, sindrila bituminoasa, fibra de sticla, carton asfaltat, precum si rulourile din tabla sau acoperisurile din stuf. Nu la fel de usor va fi cu sarpanta. Aceasta este toata partea de lemn a acoperisului. Sarpanta este alcatuita din cosoroabe, popi, pane, contravinturi si capriori. „Daca popii sint prea batrini, vor fi schimbati. Popii sint lemnele care sustin capriorii“, a mai spus Gheorghe Dumitrescu.

Acestia pot fi schimbati prin ridicarea restului sarpantei. Cosoroaba este talpa de jos a sarpantei, pe ea se sprijina tot acoperisul din lemn. Cosoroaba poate fi la fel schimbata, pe bucati, prin ridicarea restului acoperisului. Daca este nevoie, se va schimba si astereala, care are rolul de a sustine invelitoarea.

 • Finisaje de 70 de euro/mp

Potrivit lui Ciprian Ana, pretul platit pentru aducerea unei case in faza in care nu mai pune in pericol viata locuitorilor, in functie de cite de veche este imobilul, variaza intre 100 si 150 de euro pe metru patrat. „Daca suprafata casei are aproximativ 100 de metri patrati, lucrarea va costa undeva in jur de 15.000 de euro“, a precizat Ciprian Ana. Dupa ce au fost facute consolidarile casei, proprietarul va trebui sa mai plateasca si pentru finisaje. Finisajele unei constructii inseamna gresie, faianta, lavabil, usi, ferestre, parchet etc. Daca se vor folosi materiale pentru finisaje, nici prea scumpe, dar nici prea ieftine, pe linga pretul platit pentru consolidare, se mai adauga cheltuieli de aproximativ 70 de euro pentru metrul patrat.

Reclame

August 19, 2007 - Posted by | Uncategorized

26 comentarii »

 1. Buna ziua ! Am o casa din caramida in Bucuresti cu o suprafata de aprox.60 mp pe care vreau sa o consolidez pt. a putea sa o inalt cu un etaj (si mansarda) pe structura din lenm.Va rog sa-mi spuneti daca executati astfel de lucrari.Pot fii contactat si la tel.0766801166.Va multumesc

  Comentariu de adrian n | Ianuarie 6, 2008

 2. Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul unei cladiri care urmeaza a fi renovata si consolidata, echipa care a realizat primile masuratori coincide cu echipa care o sa supravegheze lucrarile si daca o singura masuratoare le este sufiecienta? Multumesc mult! astept un raspuns

  Comentariu de Gabriela | Martie 18, 2008

 3. Pentru rasupus puteti sa-mi scrieti si pe adresa de mail gabriela_maria200@yahoo.com multumesc inca o data

  Comentariu de Gabriela | Martie 18, 2008

 4. Am o casa de caramida la Magurele Prahova, veche de 70 de ani.
  Supraf.construita este de 56 m2. Are o fundatie de 50 cm (mi s-a spus ca ar trebui sa fie de 90 cm). Peretii sunt crapati si chiar exista o distantare de 10 cm la o fereastra. Are 3 camere vagon si pod. Fatada este tare draguta, gen conac. As vrea sa o consolidez si sa o fac locuibila ca si casa de vacanta, cu strictul necesar. As dori sa angajez o echipa care sa mi-o dea la cheie si sa ma incadrez in jur de 30000 Euro. Credeti ca este posibil?

  Comentariu de Cristina D | Aprilie 20, 2008

 5. vbh

  Comentariu de cezar | Mai 11, 2008

 6. Am o casa in Bucuresti intr-o yona centrala. Are o suprafata de 135mp. Are fundatie de caramida, numai parter.
  As dori sa o consolidez si sa o fac P+2e+M.
  V a rog sa-mi spuneti daca faceti un astfel de gen de lucrare,cam cat costa, si cat dureaza

  Va multumesc

  Comentariu de Vasile Dorobantu | Mai 19, 2008

 7. vecinul din spatele casei mele-nu lateral- si-a construit casa cu etaj la circa 30 cm de casa mea iar eu acum nu am cum sa mai intru sa fac reparatii la acel perete.casa lui era pe hotar si acum a intrat si pe propietatea mea.primaria spune ca nu e nevoie de acordul meu deoarece nu s-a facut subzidire, deci poti construi o casa cu etaj pe o suprafata de circa 140 m.p intrand si pe propietatea vecinului avand autorizatie de la primarie.Unde este legea care prevede 5 m spate si 3 m. lateral.Nu mi s-a cerut acordul si totusi acesta zi de zi se duce tot mai sus cu casa.Este legal asa ceva?

  Comentariu de opait daniela | Iulie 11, 2008

 8. am cumparat o casa constructie 1977 si as dori sa schimb acoperisul actual cu bramac dar nu stiu daca rezista iar daca nu se poate,atunci cu tigla metalica si as dori sa stiu daca se poate si ce trebuie sa iau in calcul

  Comentariu de serban adrian | August 31, 2008

 9. v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat, si poate informatii despre tehnologia de consolidare a fundatiei cu spuma expandata introdusa in golul de sub fundatie ramas in urma retragerii unui start de apa, eventual o firma care executa astfel de lucrari, sau costuri estimative.

  Comentariu de simona | Februarie 13, 2009

 10. salut.am si eu o casa veche.as dorii sa o consolidez.nu am banii necesari sa o demolez.este compusa din 3 camere +baie +bucatarie.zidaria din caramida.doua randuri .stare buna.nu ma pricep.dar am vazut pe net caci ar fii vorba despre centura subzidire .ce sunt acestea ?puteti sa-mi explicati…mai in detaliu…multumesk frumos

  Comentariu de victor | Martie 1, 2009

 11. Buna ziua .
  Am cumparat o casa veche din lemn cu o fundatie din pietre de rau (laturile casei se sprijina, practic pe aceste pietre suprapuse)As vrea sa decopertez podeaua pe toata suprafata casei(75mp)nedemoland casa si sa fac o fundatie ,ciclop,(pietre de rau + ciment)dupa care sa fac subzidire pe exterior turnand si stalpi de rezistenta pentru plafon de beton si eventual sa fac deasupra o mansarda de lemn.
  Peretii exteriori actuali din lemn nu vreau sa-i dau jos.
  Vreau sa curat tencuiala pana la lemn si sa izolez peretii cu vata de sticla,polistiren expandat,osb si din nou ,tencuiala …etc (va dati seama ,sper, ca nu sunt specialist) Este posibil …asa ceva ? Va multumesc.

  Comentariu de IACOB OVIDIU | Martie 27, 2009

 12. As vrea sa pastrez o casa construita in 1851 din birne de lemn chertate, tencuite cu chirpici, pe fundatie de pietre si nisip. Talpile casei sint putrezite, iar acoperisul de sindrila la fel, in schimb restul este bun. Ma gindesc la refacerea acoperisului la forma initiala, cu sindrila, retencuirea peretilor cu chirpici si consolidarea talpilor casei. Problema este ca nimeni nu pare sa mai stie din ce se facea tencuiala, cum se poate consolida fundatia sau daca se pot inlocui birnele putrezite. Aveti vreo idee?
  VA multumesc mult.

  Comentariu de Raluca | Mai 25, 2009

 13. Buna ziua,
  Vreau sa inlocuiesc pardoseala din lemn de deasupra unei pivnite intro casa din zidarie de caramida, fara etaj.
  Pe pardoseala sa sprifina si doi pereti despartitori (cred ca sunt neportanti deoarece in pivnita nu au nici un sprijin).
  Astept un sfat sau interventia unui inginer structurist.
  Va multumesc.

  Comentariu de Radu Vicroe | Iulie 12, 2009

 14. Buna ziua,
  Detin in Bucuresti o casa din caramida cu o suprafata de 40mp, pe care doresc sa o mansardez, eventual sa o consolidez daca este necesar. Va rog sa-mi comunicati care sunt costurile lucrarii.

  Comentariu de Sergiu | Aprilie 24, 2010

 15. Buna ziua, va dau si eu o speta, sa aflu daca solutia alease de mine poate fi pusa in practica:
  Casa bucuresti din 1940, fundatie caramida, pereti portanti fara beton, plansee de lemn. Nu prezinta crapaturi vizibile, nu s a lasat.
  ma gandeam daca este posibil sa daram tot (are P + I + M) pana la 2,5m, sa fac niscai stapli pe colturi si centura de beton, placa de beton, dupa care sa refac et I si mansarda din structura de lemn, avand ca baza placa de beton. casa are 3 beciuri in fundatia de caramida si are 138 m construiti.
  Cred ca va trebui sa consolidez si fundatia, dar cred ca daca dau jos 100 de tone de caramida si pun casa de lemn peste va fi o sarcina mult mai usoara.
  cum suna ideea mea?
  E vorba de zona eminescu, asta daca aveti informatii despre pamantul din acea zona
  cu respect

  Comentariu de Vacarelu Bogdan | Iunie 5, 2010

 16. Am o casa in zona de deal(Bradulet-Ag)unde este multa umezeala.Cu 10 ani in urma am reamenajat-o incercand sa consolidam fundatia prin trei stalpi de beton pe o laterala,prin pivnita.Fundatia casei este din bolovani de rau cu nisip si var pe care se sprijina pe niste traverse de stejar(ursi). Din cauza umezelii excesive in pivnita a aparut o ciuperca (coniophora puteana) care a cuprins atat bolovanii din fundatie cat si grinzile(ursii).Din aceasta cauza grinzile dau semne de putrezire ceea ce ar pune in pericol intreaga casa (casa fiiind supraetajata cu lemn).Am incercat sa tratam grinzile cu substante din comert antimucegai,n-au avut nici un efect.Cred ca primul pas ar fi sa scapam de ciuperca.Acum am aplicat cenusa de lemn si urmeaza sa ardem (200g sulf/100m3)in spatiu ermetic pt.a scapa de ciuperca.Problema este cum putem consolida aceasta fundatie pentru a da siguranta acestei case si cine ar putea sa o faca.In zona sunt tot felul de mesteri carpaci care ne-au facut tot felul de lucrari de mantuiala pe a caror mana nu mai vrem sa ne lasam.Va multumesc anticipat pt.raspuns.Numai bine va doresc

  Comentariu de rodica Trancu | Iulie 12, 2010

 17. Am scris deja comentariul,astept sa fie primit

  Comentariu de rodica Trancu | Iulie 12, 2010

 18. Buna ziua,

  Ma intereseaza sa consolidez o casa foarte veche cu un etaj. Casa e facuta toata din caramida, fara stalpi din beton. Zidurile sunt in grosime de circa 50 cm si nu se vad crapaturi.
  As vrea sa va intreb:
  1) Avand in vedere vechimea casei si faptul ca nu are fundatie de beton este neaparat necesar de consolidat fundatia?
  2) Care ar fi perioada in care se pot obtine avizele si se poate poate incepe lucrarea.

  Cladirea este incadrata in lista cladirilor cu risc seismic la Primaria Municipiului Bucuresti in clasa de urgenta U2.

  Multumesc, Alexandru Berindei

  Comentariu de Alexandru Berindei | Octombrie 4, 2010

 19. Buna ziua,
  MA intereseaza cum sa fac niste stalpi de sustinere la colturile unei case construita in 40, dar cu fundatie de 150 de cm din caramida. Stalpii se fac in stalpii existenti din caramida, sau se ataseaza acestora? Daca e a doua varianta, cum fac pentru a nu avea stalpii in exteriorul casei, fiind inestetic? Multumesc mult

  Comentariu de Tatiana | August 27, 2011

 20. acum 5ani mi am schimbat acoperisul la casa si am pus tigla de bramac grea de beton acum 10 ani sa facut subzidire la casa dar numai pe zidurile exterioare si de un an se crapa zidurile interioare!sunt disperata nu stiu ce sa fac trebuie sa schimb acoperisul sau sa fac subzidire la zidurile interioare!cine m ar putea indruma???

  Comentariu de pitiganepetronelladorina@yahoo.it | Noiembrie 1, 2011

 21. zidul casei a luat multe fisuri,este facut di piatra ,materialul dintre rosturi se sfarama,ce trebuie sa fac ? va rog sa mi dati un sfat.

  Comentariu de Stefan | Ianuarie 12, 2013

 22. Un acoperis tabla ar fi foarte bun, daca ar avea si fixarea necesara pentru a rezista la vanturi mai puternice. pana la urma nu degeaba au inventat japonezii pe cele tigla

  Comentariu de acoperis, acoperisuri, acoperis tabla | Aprilie 4, 2013

 23. Buna ziua am si eu o rugaminte am si eu o casa veche de lemn si dundatia de piatra si a inceput sa se lase cum pot proceda sa schimb fundatia sau ce sa fac

  Comentariu de Florin | Mai 14, 2013

 24. Buna ziua,

  Nu eu sunt autorul articolului scris mai sus si nu am niciun fel de calificari in constructii.
  In acest blog am preluat cateva articole la un moment dat cand doream sa renovez sau sa reconstruiesc o casa.
  Atunci vroiam sa-mi fac o idee, pe care s-o imartasesc si altora, despre ce inseamna acest lucru adunand cat mai multe informatii cu privire la ce urma/trebuia sa fac.

  Imi pare rau dar nu doresc si nu pot sa raspund la intrebarile dvs., nefiind un profesionist in acest domeniu.

  Comentariu de A. D. | Mai 16, 2013

 25. imi puteti spune daca o casa construit ain 1940 pe sina si cu plafonul din lemn, cu parter si etaj rezist ala cutremur?
  in ce consta consolidarea?

  Comentariu de gherghe florentina adriana | Iulie 20, 2014

 26. This web site really has all the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask. eakdedeebeaa

  Comentariu de Johnc955 | August 29, 2014


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: